Radionica u Vojniću

Radionica Krnjak 1
22 Mar2017.

Dana 17.03.2017.godine u Domu kulture Vojnić s početkom u 18:00 h održana je radionica / predavanje na sljedeće teme:
1. Predstavljanje LAG-a Petrova Gora
2. Izmjene kod podnošenja zahtjeva za potporu I stup ZPP-a za 2017.god.
3. Nitratna direktiva od 2017.godine
4. Ekološka poljoprivreda - obveze korisnika
5. Kompostiranje kao način zbrinjavanja stajskog gnoja na malim poljoprivrednim gospodarstvima

Na radionici je prisustvovalo blizu 50 predstavnika poljoprivrednih gospodarstava.

Predavanje je započela voditeljica ureda LAG-a Petrova Gora, gđa.Ljubica Šolić i predstavila LAG, odobrena sredstva kroz Mjeru 19. te predstavila T.O.1.3.1. ulaganja u mala poljoprivredna gospodarstva koja će se financirati iz T.O. 19.2.

Također gđa.Šolić predstavila je i novi pravilnik za 2017.god. za IAKS mjere te pojasnila sve izmjene kako bi se korisnici informirali prije samog podnošenja zahtjeva za potporu ( mjera 10.; 11.; 13.)

Nakon toga, predavanje je nastavila gđa.Bernarda Dražetić iz Savjetodavne Službe na temu nitratne direktive i izmjene koje kreću od 01.07.2017.g., a odnose se na područja ranjiva na nitrate.

U nastavku radionice predavanje je održao gdin.Marin Fucijaš iz Prve ekološke stanice, vezano na temu ekološke poljoprivrede tako da je prisutnima obrazložio što se kontrolira u ekološkoj proizvodnji i tko vrši kontrolu, te također objasnio proces izdavanja potvrde o vlastitom sjemenskom i sadnom materijalu, deklaracijama i dokumentiranoj sljedivosti vođenja evidencije.

U drugom dijelu predavanja gdin.Fucijaš prezentirao je način izrade kompostnih hrpa i postupak izrade komposta kao jedan od načina zbrinjavanja stajskog gnoja na malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava sudionika na radionici.


KOMENTARI